Vreekens Zaden
 
Nieuwsflits nr. 41

In de Herfst knipoogt de zon wat lager...


De herfst klopt weer volop aan de deur, Gerard Cox mag zijn liedje weer laten klinken!

Het wekt melancholische gevoelens op...

maar een zonnetje in de komende weken zou wel helpen voor de afbouw.

 

» Veel reuring!

Ons herfstseizoen wordt steeds boeiender, dat komt vooral door mijn zoektochten naar prachtige planten, boeiende bollen of zeldzame zaden (om maar eens flauw in alliteraties te vervallen...). Gestimuleerd door jullie positieve respons (en soms tot wanhoop van mijn team) blijven we vernieuwen en nieuwe plantavonturen beleven! Even een paar grote klussen op een rijtje:

 • Op dit moment zijn we bezig met het uitpellen van pallets met knoflook, sjalotten en plantuitjes. Na de regen is het ideaal om ze te planten.
 • De bloembollencollectie is deze week helemaal compleet geworden, alleen de Hippeastrum-bollen (Amaryllis) moeten nog van namen worden voorzien. We hebben prachtige grote Amaryllisbollen binnen gekregen, hierover verderop in deze Nieuwsbrief meer...
 • Vandaag komt de allerlaatste zending aardbeienplanten (voor dit jaar) binnen. Onze plantenzoekers doen hun best om ook de andere bestelde planten nog compleet te krijgen voor de vele openstaande orders, een deel zal moeten wachten tot 2020 omdat er veel leegverkocht is bij de kwekers. Ik merk het bij de aanbodslijsten, die per mail bij ons binnenkomen. Soms reageer ik binnen enkele uren en dan zijn verschillende soorten al uitverkocht!
 • Ons sortiment Fruitstruikjes en -boompjes wordt momenteel wekelijks aangevuld, er komen letterlijk honderden planten binnen, die we de hele winter door kunnen verkopen. Je kan immers jaarrond planten behalve als de grond bevroren is. Ons tuinteam verricht wonderen door steeds weer plek te vinden voor al die soorten.
 • Het verpakkingsteam van de zaden heeft meer dan genoeg werk: pallets vol met zaden moeten in kleinere verpakkingen worden gedaan, geschikt voor de hobbyist of kweker. Veel noviteiten komen deze maanden binnen! Noviteiten vindt je apart op onze website, had je dat al ontdekt?
  Je kan per maand afstemmen, bijvoorbeeld 37 nieuwe items in augustus en 68 noviteiten in september.
  Wie wordt er niet enthousiast bij het lezen over de Wonderklaver?

» Uitverkoop Najaarsbloeiers

We hebben er niet zoveel meer, maar ze moeten toch allemaal op! Waar heb ik het over: het kleinste groepje bollen uit ons sortiment, de Najaarsbloeiers. Tot a.s. maandag kan je gewoon uit deze groep bestellen.

Maar vanaf dinsdag gaan de bolletjes en bollen in de uitverkoop. Een uitgelezen kans om een veldje vol met Saffraan of Herfsttijloos te planten! Lijkt dit je wat? Reageer dan snel, want we behandelen de orders op volgorde van binnenkomst, de enige “voordringers” zijn leden van de VreekenClub. We maken pakketten uit de collectie ter waarde van € 30,00 voor € 19,50 Klik hier om deze aanbieding aan te schaffen 

Aanbieding Herfstbloeiende Bollen


» Reuzenbollen Amaryllis

Ons normale, jaarlijkse assortiment Amaryllisbollen (Hippeastrum) is in een flinke bolmaat van (meestal) 34/+, je zegt “34 op” en dat is ruim 10 cm in doorsnee. Goed voor 2 bloeistengels en dus gegarandeerde bloei. Hier vind je deze prachtige variëteiten.

Dit jaar hebben we een mooie collectie nog veel grotere bollen kunnen inkopen, waarbij je uit elke bol minimaal 3 bloeistengels met 4 bloemen (of meer) kan verwachten. Het zal je verbazen met wat voor bloemenpracht de bollen je zullen belonen!
De kleinste maat onder deze reuzen is 40/42, dat is 13 cm in doorsnee en de allergrootste zijn bijna 15 cm (44/46), ongelofelijk groot, nog groter en ze zouden gaan barsten.

Profiteer je ook van deze unieke serie?

We vinden het leuk om deze met wat korting aan te bieden, het komt (ongeveer) neer op 5 bollen halen en 4 betalen.

Aanbieding Reuzenbollen Amaryllis 


» Verwenpakket Planten

Terwijl ik de lijsten van mijn kwekers doorworstelde ontstond het plan om een pakketje bijzondere planten bij elkaar te schrapen. Ik kwam namelijk soorten tegen, die ik zelden in een groter aantal kan kopen. Ik weet zeker dat ik veel klanten een plezier doe met dit pakket, ik ga er zelf ook planten van aanschaffen voor mijn dakterras... We kunnen ongeveer 250 pakketten maken, dat moet voor de eerste besteldagen wel voldoende zijn.

Voor dit Verwenpakket kiezen we 5 verschillende planten (onze keus) uit deze 6 soorten:

 1. Rijstpapierplant (Tetrapanax papyrifer)  Een zeldzame, exotische bladplant voor in tuin of (grote) bloembak, bladeren tot 1 meter in doorsnee!
 2. Echte Mirte (Myrus commuinis) De bekende, heerlijk geurende cosmetische plant, die zowel aromatisch blad als zoet geurende bloemen heeft. Populair als geneeskrachtige thee, onmisbaar in het Joodse Soekot en beroemd in een Sardinische likeur.
 3. Alpenbes (Ribes alpinum) Nog vrij onbekend, maar een leuke aanvulling in het bessenspectrum. Oersterk en lekker.
 4. Bijenboom (Tetradium danielii)  Deze plant is bijna niet aan te slepen, we struinen heel Nederland af en kopen bijna alles op. In dit pakket bieden we een mooie jonge plant van deze onmisbare bijenvriend.
 5. Japanse Notenboom (Ginkgo biloba) Fantastische boom, die het ook erg goed in een pot doet. Van de kenmerkende bladeren maak je een zeer heilzame thee!
 6. Chinese Jasmijnthee (Jasminum stephanense) De opvallende, maar zachte, roze kleur combineert deze jasmijn met een heerlijke geur. Verrukkelijk in de thee en een hemels geurgordijn in je tuin!

De waarde van dit pakket is € 35,00 en we kunnen deze aanbieden voor € 25,00

Bekijk en bestel het Verwenpakket Planten


Privéroddels

In deze periode zit onze privé-agenda propvol met vrienden- en familiebezoekjes. Heerlijk om zoveel mensen te kennen en een fijne manier om een uitwisseling van gedachten en vragen met andere mensen te beleven! Deze week werd mijn 2e zus 80 jaar. Ons gezin kent nu al 4 leden boven de 80, wel even iets om met elkaar te vieren! Ik ben als (elfde) nakomertje van 61 jaar oud voor hen nog steeds het jongste broertje...

Volgende week hoopt mijn vrouw naar Londen te gaan voor een deel van de uitslag van het onderzoek dat gedaan is n.a.v. de plotselinge dood van onze pleegkleinzoon Pateh. Er zijn wel noodlottige fouten gemaakt en er is veel te verwerken in dat gezin.

Onze jongste zoon heeft gelukkig weer een woning, hij heeft even noodgedwongen bij paps en mams gewoond (erg gezellig overigens) maar kan in december weer naar zijn voorkeursstad Rotterdam verhuizen. (bedankt Guido voor de bemiddeling!)

Onze 2 kleindochters zijn beide inmiddels de 1 jaar gepasseerd. We genieten wekelijks van onze oppasdag, die Marry overigens voor het grootste deel op zich neemt. Ik wordt af en toe te hulp geroepen en ren dan met de minste tegenzin naar boven... Onlangs kwam mijn toekomstdroom uit, toen we allebei met een kind voorop de fiets een ritje konden maken! Ik stop dit gebabbel, vooral veel herfstgenot voor jullie gewenst! Binnenkort moet de verwarming weer aan, voorlopig behelp ik me wel met een extra trui...

Ton Vreeken, 27 september 2019


 
facebook