Vreeken´s Zaden
 
  Nieuwsbrief nr. 92, oplage 120.000  
 

Terwijl anderen zwoegen...

...mag ik er voor ruim 3 weken tussenuit om me elders te laten inspireren!


» De opruiming loopt lekker

Het is meteen in allerlei ruimtes te merken: het voorjaarsseizoen mogen we uitzwaaien. Je kan een (zij het kleine) rondedans in de schuur maken, in de winkel hoef je geen “boompje verwisselen” meer te spelen met de zaadrekken. Er komen klanten binnen, die verbaasd opmerken: “hee, het is rustig bij de kassa...!” Intussen helpen jullie me van de restvoorraad af, bedankt daarvoor. De vorige Nieuwsbrief werd helaas voor een deel door Microsoft een poosje vastgehouden, zodat een groep klanten deze pas op zondag ontvingen. Hierdoor was je wellicht te laat voor de opruiming Aspergeplanten, volgend jaar beter? De opruimingsacties Bloembollen, Eetbare Bollen en Knollen en Pootaardappels lopen nog even door, je vindt de details in de vorige Nieuwsbrief.


» Bezemwagen Bollen en Knollen

Wie van-alles-wat in een extra voordelig pakket wil aanschaffen (60% korting!) benoem ik hierbij tot Bezemwagen voor onze magazijnen! Het pakket bied je een leuke diversiteit om de laatste gaten in je tuin te vullen:

  1. Ik stop wat Bloembollen (of Knollen of Wortelstokken) in het pakket, veel van deze zullen nog een mooi resultaat geven.
  2. Vervolgens graai ik wat Eetbare Knolletjes en Bolletjes bij elkaar.
  3. Tenslotte vul ik het pakket af met Pootaardappels. Late teelt van aardappels is een (meestal) succesvol avontuur en geeft vaak een verrassend grote oogst (lees mijn vorige Nieuwsbrief) Dit pakket heeft een verkoopprijs van (ruim) € 150,00 en je schaft deze aan voor € 59,00.

Bekijk en bestel dit extra voordelige pakket

(foto aanklikken = vergroten)


» Belagers van je kostbare oogst

Er zijn veel manieren om tegen vretende of zuigende insecten en schimmels aan te kijken. In een tuin die goed in harmonie is, met veel mogelijkheden om ook natuurlijke vijanden te lokken en met niet te grote, steriele vakken van dezelfde groenten, zal je merken dat de “ziektedruk” niet al te hoog zal zijn. Sterker nog, je neemt het wellicht voor lief als er eens een plant wordt verorberd. Maar ja, ik kan me ook heel goed voorstellen, dat je dit liever niet ziet gebeuren. We hebben veel biologische bestrijdingsmiddelen en andere gewasbeschermingsmiddelen, die je zullen helpen. In de winkel is zelfs meer te koop dan op de website, omdat ik nog geen tijd heb gehad om alles daarin te zetten. Maar wat er op de site staat is al ruim hoor: https://www.vreeken.nl/hulp-bij-tuinieren/gewasbescherming Voor het gemakkelijk en gelijkmatig verspreiden van biologische middelen kan je natuurlijk een simpel knijpspuitje gebruiken, maar na enkele planten heb je wel kramp in je handen... Het ideale en al 100 jaar oude principe voor vloeistof verspreiden heet: RUGSPUIT. Vroeger uitgevoerd in koper of RVS, nu voordelig en degelijk in kunststof te koop.

Bekijk en bestel de Rugspuit


» Water geven in je vakantie

Een grote zorg voor plantenbezitters als je weggaat met vakantie: wie geeft mijn planten water? Voor korte vakanties zijn er slimme watergeef-systeempjes.

Bekijk en bestel slimme watergeef-systeempjes

Als je planten in een pot hebt staan, dan kan het handig zijn om ze op grote schotels (wateropvangbakken) te zetten, deze bieden we in vele maten aan.

Kies je maat en bestel een wateropvangbak


Voor extra lang vasthouden van het water in deze bakken verkopen we de Bevloeiingsmat, deze wordt ook in de professionele teelt gebruikt:

Bekijk en bestel een bevloeiingsmat


» Vochtig houden en onkruid voorkomen, dus: MULCHEN!

Planten, die al in je tuin staan kan je het beste tegen uitdrogen beschermen door het aanbrengen van mulch. Dit is een laagje bovenop de grond en heeft diverse functies:

  1. het gegeven water wordt langer vastgehouden
  2. het bodemleven kan daardoor tot aan de plantenwortels komen, waardoor een beter grondklimaat ontstaat
  3. het onkruid wordt voorkomen of sterk onderdrukt
  4. de grond blijft of wordt warmer in het voor- en najaar zodat planten langer in de groei zijn en blijven. We hebben verschillende soorten mulch waaruit je kan kiezen, lees maar eens rustig welk systeem je het meest aanspreekt.

Kies en bestel je grondafdekking

Bekijk en bestel strokorrels


» Wat kan je (nog) planten en zaaien

Over het eerste kan ik kort zijn: sinds planten in potten worden aangeboden kan je deze jaarrond in de grond zetten. Vroeger moest je wachten tot een plant “in rust” ging, ik heb die overgang naar de zgn. containerteelt nog meegemaakt in de 1970-er jaren, daarvóór werden bladhoudende struiken met een juten zakje opgekluit en de bladverliezende struiken werden met “kale wortel” verplant. Vaste planten stoken we gewoon uit de klei en eenjarige planten werden in pers- of roodstenen potten verkocht. De huidige verkoop in plastic potten heeft enorme praktische voordelen, maar het zorgt ook voor een grote afvalberg: goed recyclen dus...!

Wat betreft het zaaien: Voor alle vruchtgroenten (aubergine, tomaten, pompoenen, paprika, peper etc.) is het nu te laat. Ook voor langzaam groeiende bladgewassen wordt het krap: sluitkolen, spruitkool, prei. Uien kan je wel zaaien want die kan je in elk stadium oogsten, bosuitjes zijn gewoon jong geoogste grote uien (wist je dat?). De snellere bladgewassen kunnen nog volop gezaaid worden, een kleine greep: andijvie, groenlof, bladkolen (zoals boerenkool, chinese kool, paksoi, palmkool), maar ook slasoorten, rucola, raapstelen etc. Verder kunnen de meeste knolgewassen nog goed gezaaid worden (voor winterwortelen, pastinaken en schorseneren is het nu te laat) maar wel: kroten, radijs, rammenas, zomerwortelen en raapjes (om er maar enkele te noemen...) Veel succes in dit (tot nu toe) groeizame seizoen! Vandaag begint de zomer, hopelijk houden we wat afwisseling van regen en zon. Nog 1 tip: zaai sla niet als het heel warm is of wordt, ze kiemen niet bij warmte.



 
 
facebook