809080-hulpstof-kiemen-groeien-gibberellinezuur-gibb3
meer info
 
809080-hulpstof-kiemen-groeien-gibberellinezuur-gibb3

Hulpstof Kiemen En Groeien Gibberellinezuur Gibb3

Natuur helpt natuur...
... o.a. bij het ontkiemen van zeer lastige zaden (met hardnekkige kiemrust).
Gibberellinezuur (ook wel gibberelline A3, GA, en GA3 genoemd) is een plantenhormoon, dat de groei en strekking van plantencellen bevordert. Hierdoor helpt deze stof ook bij het wortelen van stekken. Ook beïnvloedt het de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke bloemen op een plant, bevordert het de vruchtzetting, geeft het grotere bladeren en kan sommige tweejarige planten al in het eerste jaar laten bloeien. Verder stimuleert het de cellen van kiemende zaden (om mRNA coderend voor hydrolytische enzymen te vormen) en bij sommige zaden met kiemrust (dormantie) kan het toevoegen van gibberellinezuur de kiemrust breken. Gibberellinezuur zorgt voor de aanmaak van alfa-amylase, zodat de kiem z'n zetmeel kan omzetten tot glucose.
Het is een van de eenvoudigste gibberellines. Het werd voor het eerst omschreven in Japan in 1935 als een metabolisch bijproduct van Gibberella fujikuroi, een parasiterende schimmel. Gibberellinezuur wordt soms gebruikt in laboratoria en glastuinbouw om zaden die anders niet zouden groeien toch te helpen ontkiemen.

Verkort moutproces
Gibberellinezuur wordt industrieel gebruikt in de moutindustrie omdat het daar het moutproces (het ontkiemen van gerst) verkort, hetwelk ontdekt werd door de Schotse professor van biochemie en brouwen, Anna MacGillivray Macleod, aan de Heriot-Watt-universiteit in Edinburgh. Daarvoor werd haar in 1993 van die universiteit een eredoctoraat toegekend.

Let op, onze pillen bevatten 10% zuivere werkzame stof. Hoewel het een natuurlijk middel is, zal contact met de ogen of inhalering een zeer irriterende reactie geven. Spoel met veel
(Tekst bewerkt uit Wikipedia)

Een uitgebreide Engelse beschrijving van John M. Riley vind je als pdf op deze site.

Zaadbehandeling
Zaden met sterke kiemrust kunnen eenmalig worden behandeld met gibberellinezuur. De dosering moet liggen tussen de 200 en 500 ppm=ml/l. Hiervoor los je 1 tablet op in 2-5 liter water. De zaden vouw je in een keukenrolpapiertje. Dit leg je in een bakje met de gibberellinezuur oplossing. Laat dit 24 uur staan bij kamertemperatuur. Hierna kunnen de zaden op de gebruikelijke manier worden gezaaid. Het is verstandig om met de laagste dosering te beginnen (1tablet op 5 liter water). Een te hoge dosering kan resulteren in te snel en ijl groeiende zaailingen.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

809080  1 tablet   €  12,50 
bestel
809082-hulpstof-kiemen-groeien-salpeter
meer info
 
809082-hulpstof-kiemen-groeien-salpeter

Hulpstof Kiemen En Groeien Salpeter

(Engels: Potassium Nitrate)
Dit is een ideaal hulpmiddel bij de ontkieming van “moeilijke”, oudere of niet voldoende uitgerijpte zaden. Verder helpt het bij de kieming van zeer nitrofiele soorten (veel stikstof nodig) zoals vogelmuur.
De te gebruiken concentratie is 0,2-0,3% = 2-3 gram per liter water. Vogelmuur mag gerust in een 5x sterkere oplossing gedompeld worden.
De zaden worden in deze oplossing geweekt (maximaal 24 uur) of het gezaaide kweekbakje wordt er enkele keer mee geneveld.
  • Het werkt kiembevorderend bij zeer fijne zaden, zoals petunia, begonia’s etc.
  • Het verhoogt de kiemkracht van veel soorten zoals Hennep (Cannabis), Peterselie, Pepers, Paprika’s, Tomaten, Rijst, Buchloe, etc.
  • Het versnelt de afbraak van de harde zaadhuid, dus snellere stratificatie. Bijvoorbeeld: Delonyx, Caesalpinia, Musa (banaan), Butia, boomzaden, etc.
Kaliumnitraat of (kali)salpeter heeft als chemische formule KNO3, het is een wit kristalpoeder dat goed oplosbaar is in water. Het smelt bij 334grC en kookt bij 400grC, nooit verhitten! Wees voorzichtig met oplossen, gebruik handschoenen in een goed geventileerde ruimte, niet gebruikte poeder weer goed afsluiten, want het trekt vocht aan.

Leveringsmaanden: het gehele jaar

809082  100 gram   €  2,95 
bestel
809080-hulpstof-kiemen-groeien-gibberellinezuur-gibb3
809082-hulpstof-kiemen-groeien-salpeter

Artikelnr Naam Prijs
809080 HULPSTOF KIEMEN EN GROEIEN Gibberellinezuur GIBB3, 1 tablet
€ 12,50
809082 HULPSTOF KIEMEN EN GROEIEN Salpeter, 100 gram
€ 2,95

 filter op
per pagina
  
Op 809080 809082 zijn 2 artikelen gevonden.

ECO-producten
Een product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. Skal houdt in opdracht van de overheid toezicht op de naleving van deze regels. Ze doet dat door middel van inspectie, certificatie en sancties bij overtredingen. Zie voor meer informatie www.skal.nl

OKÉ-zaden
Dit zaad is geteeld, geschoond en verpakt volgens verantwoorde, milieuvriendelijke productiemethoden. Wij kopen deze zaden internationaal bij kleine en grote kwekers, die zeer gepassioneerd en principieel kweken zonder gebruik van chemische middelen. Zij hebben niet altijd de status of de financiële middelen om zich te laten certificeren en vallen dus onder controle en/of vertrouwen van Vreeken's Zaden.