Vreekens Zaden
 
Nieuwsflits nr. 32

Even kort een teken van leven

Zal ik eerlijk zijn? We waren best blij met de kou die eind april ons gaf. Te vroeg veel warmte maakt tuinliefhebbers roekeloos en rusteloos. Vaak moet je het dan bezuren bij een pittige nachtvorst, die nog in mei kan komen!

 

» De maand mei

De maand mei De tijd tikt door, maandag is het al weer mei! Dat betekent, dat je (niet overhaast) aan je bonen kan gaan denken. Neem wel de stelregel ter harte: “bonen mogen de mei-zon niet zien”. Zaai ze in goed opgewarmde, iets vochtige grond; is het nat en koud? Gewoon even wachten, wees als tuinier geen slaaf van de kalender. Rusteloze kwekers kunnen bonen voorzaaien in potten en eventueel bij kou in een tunneltje of in de kas zetten. Heb je wel eens klimmende stokbonen geteeld? Dat ziet er leuk uit, het geeft per m² een hoge opbrengst en je oogst zonder te bukken of hurken! We kopen jaarlijks een mooie, dikke maat (20/22 mm) Tonkinstokken (soort bamboe) om fraaie klimrekken voor je bonen van te maken. ‘s Winters droog opslaan en je hebt er jarenlang plezier van.
Verzamel met enkele anderen een leuke order bij elkaar, we verkopen deze lange stokken van 240 cm (8 voet) voordelig per 100 stuks.

Klik hier voor de Tonkinstokken van 240 cm

Voor het opbinden van Dahlia’s en andere snijbloemen, tomaten etc. kan je uiteraard met een kortere stok werken. Hiervoor verkopen we Tonkinstokken van 150 cm lengte (50 cm de grond in). Ook deze zijn wat dikker dan de standaardstokjes, die je normaal ziet in de tuincentra en daardoor veel sterker en langer houdbaar.

Klik hier voor de Tonkinstokken van 150 cm

Ik kan het niet laten om hier ook onze verkooptopper te noemen; de Tomatenspiraal. Stevig en slim, je draait de plant steeds in de stok waardoor je deze niet hoeft vast te zetten!

Klik hier voor de Tomatenspiraal


» Ruimte en Afscheid

De bodem is zichtbaar van de voorraad aardappels en bloembollen. Ik heb nog wat aardappels kunnen bijkopen, maar de bloembollen laten we nu “leeglopen”. Dit betekent, dat de soorten die “open” staan op de website er niet per definitie zijn, uiteraard hebben we nog best mooie bollen liggen, maar de Dahlia’s zijn dit jaar populairder dan andere jaren en dus bijna op! De Aspergeplanten gaan nu ook hard. Ze staan veilig in de koelcel, dus blijven zeer goed in conditie, je kan ze nog tot half juni planten.

Bekijk en bestel onze Aspergeplanten 

 

» Hoe maak ik mijn bodem weer gezond?

Over bemesting is heel veel te vertellen. Ik heb er eens een Achtergrond aan gewijd. Ik wil graag 2 goede producten in het zonnetje zetten:

Zwamaarde
Een mooi en biologisch restproduct van de zwammenteelt, effectiever dan Compost en elke 2 weken vers bij ons aangevoerd. Op onze website zie je een pdf met de samenstelling van deze ideale, organische mest.

Bekijk en bestel de Zwamaarde

Microferm
Microferm vult de nuttige bacteriën aan in de bodem en herstelt daarmee het evenwicht in de bodem of in de vijver. Zeer geliefd bij veeboeren en paardenliefhebbers omdat het de mest sneller omzet en de geur wegneemt.

Bekijk en bestel de Microferm 

 

» Roodstenen potjes

We hebben nog een paar dozen ouderwetse roodstenen potjes. Een grote klant liet het afweten, dus ik kan ze weer aanbieden. Voor de prijs hoef je het niet te laten, het aantal (300 of 600 stuks) moet je wellicht organiseren met andere tuinvrienden.... 

Bekijk en bestel de Roodstenen Potjes

 

» Leuk artikeltje in de ELLE Decoration

Jaarlijks worden we verwend met artikelen over ons bedrijf in magazines en kranten. De laatste staat in de ELLE. Toch altijd weer leuk om te lezen hoe anderen je zien en beleven...

Bekijk het artikel uit de ELLE

Meer publicaties in de media vind je op www.vreeken.nl/media

 

» Wordt vervolgd...

Half mei schrijf ik weer een wat grotere Nieuwsbrief, bedankt voor het lezen van deze! Tussen de drukte door geniet ik trouwens van de voorjaarsplanten op mijn dakterras. De boshyacinten staan in volle bloei, de karmozijnbessen lopen weer uit, mijn Magnolia begint al weer uit te vallen...
De komende maand ga ik weer een hele zondag deze daktuin (50 m2) helemaal klaarmaken voor de zomer, we genieten elk jaar van de enorme en fraaie groei!

Ton Vreeken, 28 april 2017

 

 
facebook