Vreekens Zaden
 
Nieuwsflits nr. 30

Kort tussendoortje

Een aanbieding, een vooraankondiging en iets over schimmels...


» Elk jaar op 1 december...

... start onze GROTE BOLLENOPRUIMING! De uitgelezen kans om “veul vor wèènig” bollen en knollen in je tuin te planten. We mogen terugkijken op een zeer goed bollenseizoen, ik ken nog de tijd, dat onze inkopen in een busje pasten, nu is daar een vrachtwagen voor nodig! Maar ja... veel verkopen is een eerste uitdaging, de volgende opdracht is: helemaal leegverkopen. Gelukkig lukt dat ons eigenlijk al 90 jaar, dus vol vertrouwen start ik deze uitverkoop!

We leveren de komende weken tegen een korting van 50% de volgende mooie, gemengde bollencollecties (leuk als Kerstcadeau, wel koel bewaren!):

 

1 pakket ter waarde van € 50,00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . nu voor € 25,00
1 pakket ter waarde van € 70,00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . nu voor € 35,00
1 pakket ter waarde van € 150,00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . nu voor € 75,00
1 pakket ter waarde van € 200,00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . nu voor € 100,00

Klik hier om het decemberpakket te bestellen


» Vooraankondiging

Volgende week komt er nog een Nieuwsflits. Waarschijnlijk de laatste van het jaar... Het is een prille traditie om jullie dan mooie collecties eetbare planten voor het Kerstdiner aan te bieden tegen een aantrekkelijke prijs. Vorig jaar lukte het mijn kweker (door verhuizing van de kwekerij) niet om volle plantjes te leveren, dit jaar is hij weer scherp en staat in de startblokken met 4 themacollecties: Frisse Citrus, Aromatische Salade, Heerlijke Thee en Smaak in de Keuken. Houd je mail maar in de gaten, het wordt een prachtige afsluiter!

 

» Mycorrhiza, hoe schimmels en planten samenleven...

Het mysterie van de samenwerking tussen plantenwortels en schimmels wordt langzamerhand ontrafeld, hoewel we nog lang niet alles weten. In mijn artikel over bemesting vertelde ik al over het nut van schimmels en dat je deze niet moet “plagen” of zelfs vernietigen door spitten (kerende grondbewerking) en kunstmest strooien. We gaan nu 1 stapje verder, ga er eens even lekker voor zitten en kijk naar “uitzending gemist” van het programma “De Kennis van Nu”. Deze gaat geheel over de wonderlijke symbiose tussen schimmels en plantenwortels.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Ik beveel je dan ook het boekje aan: “Het Verborgen Leven van Bomen” koop het bij de boekhandel in je eigen stad of dorp, er gaat een nieuwe wereld voor je open, mooi voor de Kerstdagen... Wij gaan in het voorjaar ook een mix van vele nuttige schimmels en bacteriën verkopen. Samen met verantwoord bodemgebruik zal dit de opbrengst van je moestuin aanzienlijk verhogen, Sojabonen kunnen zelfs bijna niet zonder ze.

 

» Tot slot een kijkje in onze weekenden

De afwisseling van een fijn gesprek, een aardige film, een goed boek en een mooi toneelstuk verrijkt een mens! Af en toe een napje op de bank plaatst al deze indrukken weer in de juiste context. Lekker praten doe ik met mijn vrouw, mijn kinderen, familie en met vrienden. Op de schaal van 1-10 tikt geluksgevoel bij mij momenteel de 10 bijna aan... terwijl ik dit schrijf met het Vioolconcert in D groot van Brahms op de achtergrond loert volmaaktheid om de hoek (wat wil je ook met majeur...)

Ik ben wat boeken aan het “afronden”, o.a. De Geschiedenis van de Joden (Deel 1) van Simon Schama. Hier hoort eigenlijk droevige mineurmuziek bij. Ik houd van goede geschiedenisboeken, ze geven je inzicht in Toen en helpen je met duiding van Nu. Inmiddels zie ik uit naar Deel 2, dat in september 2017 uitkomt. Ons Dordtse theater Kunstmin kan ik in deze periode wat meer bezoeken, Moeders en Zonen was zeer indrukwekkend, herkenbaar en beschamend, ik zie uit naar Vaders en Zonen op 10 december. De dag ervoor hoop ik met een clubje vrienden naar “I, Daniel Blake” te gaan, dat wordt een boeiend nagesprek onder het genot van goede wijn...

Wil je trouwens een beetje meegenieten van ons afgelopen jubileumfeest? De avond staat nu op YouTube.

Een heel goed weekend en tot volgende week! Ton Vreeken


 
facebook