Vreekens Zaden
 
Nieuwsflits nr. 15

We mogen weer...

Nu voor bijna iedereen de vakantie voorbij is (in ons team gaan nog maar 3 mensen van hun rust genieten) gaat het “gewone” leven weer aanvangen!


» Nazomer mijmering...

Er is hier in het zuiden van Nederland wel erg veel regen gevallen, ik had het te doen met de laatste vakantie-in-eigen-land-vierders. In de Dordtse polders zie je hier en daar de gevolgen van minder goede drainage of lager liggend land, de boeren snakken naar een goede nazomer om de oogst te redden. Het goede nieuws is: zo te zien komt die er aan!


» September: planttijd voor aardbeien!

Deze Nieuwsflits is voor een deel bedoeld voor diegenen, die de vorige vanwege vakantie hebben gemist. Enkele herhalingen, maar ook voldoende nieuws hoor!
Onze historische aardbeien komen volgende week binnen, dus wie deze al besteld hebben: ze komen er aan! De moderne rassen worden nog 1x goed aangevuld, we hebben inmiddels al vele vrachten naar jullie kunnen verzenden.
Ze kunnen zonder problemen nog in september de grond in. In deze Nieuwsflits vind je de laatste melding van interessante pakket-aanbiedingen. Uiteraard kan je ze ook per ras bestellen, wat overigens al volop gedaan is.


1) Pakket “Moderne Aardbeien”

Bestaat uit 4x10 planten in 4 verschillende oogsttypen: vroeg, midden, laat en doordragend. Deze 40 planten (onze keus) kosten normaal € 60,00. Het pakket bied ik aan voor € 29,00.

Bestel hier

 

2) Pakket “Historische Aardbeien”

Bestaat uit 20 planten in minstens 5 verschillende oude rassen (onze keus), hier kunnen we (vanwege de kleinschaligheid) niet te veel mee "stunten", normaal kosten ze € 38,00 we bieden ook dit pakket aan voor € 29,00.

Bestel hier

 

3) Pakket “Zwart & Wit & Klim”

Een pakket om de show te stelen! Deze bestaat uit 3 bijzondere aardbeien, waar we extra trots op zijn:

  • 10 planten Zwarte Aardbeien 'Hansa' of 'Schwarzer Ananas'
    de donkerst rode die we kennen
  • 10 planten Witte Ananasaardbeien 'White Temptation'
    wit met rode stippen
  • 10 planten Klimaardbeien 'Mount Everest'
    extra sterke uitlopers, die je op kan binden

Dit pakket heeft een verkoopwaarde van € 45,00.
Ons aanbod is wederom voor € 29,00

Bestel hier

 

4) Pakket “De Complete Aardbeien-Groeizak”

De traditionele aardbeienpot in een slim nieuw jasje! Klik voor meer info hier. We maken een leuk pakket van 6 doordragende aardbeien + deze Groeizak. Verkoopwaarde € 19,00.

De pakketprijs (leuk als kado!) is € 15,00

Bestel hier

 

» Oogsten, maar ook.... zaaien!

In mijn vorige Nieuwsflits schreef ik het al: de nazomer en herfst zijn nog uitstekende maanden voor tuinwerk. Je bindt voor het laatst je tomaten extra op, de Dahlia’s krijgen nog een extra steuntje en bloeien nu volop, de kool moet nu extra op rupsen en witte vlieg gecontroleerd worden. Aangetaste bladeren van alle planten in de tuin gooi je op de composthoop, beter niet tussen het gewas laten liggen. Schimmels horen bij de natuur, maar wij willen een beetje sturen in onze drang naar veelkleurigheid en eetbaarheid... Daar hoort tuinhygiëne een beetje bij.
Er zijn nog aardig wat snelgroeiende gewassen te zaaien hoor, klik hier voor een overzichtje. Zoals je ziet zijn er veel bladgroenten, die je nog laat zaaien kan.
Heb je nog geen plek in de tuin? Of wil je op je balkon of terras de hele winter door tuinieren? Daar hebben we een duurzame en fraaie oplossing voor: de VegTrug Mini.
Mag ik je een leuk aanbod doen:


5) Pakket “Herfst-Zaai”

1 VegTrug (180 liter)
1 pakje Barbarakruid
1 pakje Winterpostelein
1 pakje Pittige Salade ‘Saladini’
1 pakje Rucola
1 pakje Wintertuinbonen

Samen heeft dit pakket een waarde van € 119,50. Ik doe een kwart van de prijs af zodat de prijs op € 89,50 komt.

Bestel hier

 

» Start van de september-opruiming

In september doen we weer de jaarlijkse tuinopruiming. Alle tuinplanten mogen weg, behalve natuurlijk de aardbeien, daar gaan we nog een paar weken mee door...


6) Pakket “Tuinopruiming Kruidachtige Smaakmakers”

Er is nog een mooi sortiment beschikbaar, maar ja, ik kan er beter afscheid van nemen en jullie er blij mee maken. Een langdurig plantenleven in een potje vraagt om verandering! Zal ik een kleine opsomming van de soorten die we aanbieden geven: Meloensalie, Zuid-Afrikaanse Look, Mierikswortel, Appelwortel (Yakon), Zeebiet, Eeuwiglevenkruid, Waterhysop, Sinicuichi, Bronzen Venkel en nog minstens 20 andere soorten.
Het pakket dat ik aanbied bestaat uit 2 categorieën: winterharde- en subtropische planten. De laatste groep moet uiteraard vorstvrij overwinteren. De 3e groep, onze tropische planten, waaronder veel interessante specerijen, blijven in de winter zoveel mogelijk op voorraad. Daar maak ik, zoals elk jaar, tegen de Kerst een leuke aanbieding van, beloofd = beloofd!
Mijn aanbod:
We stellen gemengde pakketten samen uit ons grote sortiment t.w.v. € 50,00 en bieden deze aan voor € 25,00.

Klik hier om te bestellen
Let op, wie 3 pakketten bestelt krijgt de order PORTOVRIJ thuis!

 

7) Pakket “Tuinopruiming Druiven”

De druiven hangen nog te rijpen... Heb je al voldoende planten voor een leuke wijnproductie? Ben je jaloers op die mooie Druiven van de buren? Sla nu je slag! We doen een leuke aanbieding uit ons enorme sortiment lekkere, bijzondere en gezonde Druiven. Als extra verrassing introduceer ik een zeer oude Perzik ‘Dubbele Zwolse’ in dit pakket. Benieuwd naar een historische beschrijving van deze unieke Perzik, klik hier.

We leveren 3 verschillende druiven (onze keus) en 1 perzik ter waarde van € 36,70. Het pakket bied ik aan voor € 25,00

Klik hier om te bestellen

 

» Tenslotte: een privépraatje

De eerste 6 maanden van het jaar kom ik veel te weinig in beweging ondanks goede voornemens. Ik zie daarom uit naar een goede nazomer: heerlijk skaten naast mijn fietsende vrouw! Voor de regenachtige avonden doe ik momenteel een poging om te gaan hardlopen. Rustig opbouwen, niks forseren, een voet of knie is snel geblesseerd.

Iets heel anders: historie behouden kan op veel manieren. Dankzij mijn oudere broers en zussen kwam ik er achter dat het graf van mijn overgrootvader nog bestaat en wel bij de Oude Kerk in Zwijndrecht. Een bezoekje aan dit graf (op een in onbruik geraakte begraafplaats) inspireerde me om het zwaar verzakte graf te laten opknappen. Het resultaat zie je op de foto’s (vóór en na). Mijn overgrootvader (Anthonie van Namen) was ook zaadhandelaar en hij inspireerde mijn grootvader (zijn schoonzoon) om een eigen zaak op te richten in 1926, mijn huidige bedrijf dus...

Een aardig verhaal over Anthonie van Namen:
In een van de oude schetsboeken van de bekende schilder Willy Sluiter, die in Zwijndrecht van 1897 tot 1909 leefde en werkte, is een geestige schets opgenomen van Anthonie van Namen. Hij is geboren op 28 november 1850 als zoon van tuinder Huibert van Namen en Jacoba Rijke en overleden op 29 september 1912. Hij was gehuwd met Betje Kooijmans. Anthonie van Namen was raadslid van 1889 tot 1912 en wethouder van 1904 tot 1912. De schets is gemaakt ter gelegenheid van zijn verkiezing tot lid van Provinciale Staten in 1898, waarbij zijn eenvoudige moeder hem uitgeleide deed met de woorden: "Jongie, hou je fesoen hoor tussen al die heere". Anth. van Namen is de oprichter van de bekende zaadhandel Van Namen, later gevestigd aan het Achterhakkers in Dordrecht.

Tot een volgend bericht!
Ton Vreeken, eind augustus 2014


 
facebook