Vreeken´s Zaden
 

De dop er op…

Vakantie betekent voor mij uitrusten en voltanken, herkenbaar nietwaar? De opgedane energie probeer ik de komende maanden zonder verspilling te benutten: plannen maken en uitwerken, sociaal en sportief zo actief mogelijk zijn (want na januari lukt dat niet meer) en op tijd rusten met een heerlijk boek. Kortom: tanken, de dop erop en gaan! Mijn missie: het tuinieren tot een blijvende ontdekkingsreis maken.

» Inspiratie

Mijn 3 weken op Bali en Lombok waren fantastisch, in het privé-praatje onderaan deze Nieuwsbrief daarover meer. (Nee, nu niet meteen doorscrollen!) Ook voor kennis over plantengroei zijn dit soort reizen voor mij heel nuttig.
Omdat ik eerst de planten en gewassen zie en daarna pas de mensen, dieren en gebouwen, (tot hilariteit -zo niet ergernis- van vrouw en kinderen) steek ik veel op van tropische landbouw, soortenrijkdom in de jungle en soortverschillen op verschillende hoogtes.
De irrigatiesystemen van Bali zijn wereldberoemd en ook menige foto waard! Zodoende kan ik de komende tijd nog betere voorlichting geven aan die vele klanten, die zaad komen halen voor de tropen. Bij het uitpakken van mijn rugzak bleken er wat bijzondere stekjes (keurig verpakt) als verstekeling te zijn meegereisd…


» Belevenissen in een Tuinwinkel

In de vakantie was het vooral aardbeientijd bij ons: karren vol met planten zijn van baasje verwisseld en staan in jullie tuin een smakelijke belofte voor 2014 te maken. We krijgen nog steeds planten binnen, want de historische rassen waren laat met uitlopers (en dus jonge planten) maken. Voor het eerst in jaren hebben we de "zwarte" aardbei 'Hansa' weer in voorraad, in de rubriek "aanbiedingen" (zie hieronder) kom ik met enkele aantrekkelijke pakketten.

Vanaf juli-augustus waren de Utrechtse Uitjes in huis en onlangs heb ik nog een paar kisten kunnen bijkopen: het lekkerste en gemakkelijkste uitje van je tuin, winterhard en elk jaar trouwe oogst. De Egyptische- of Boomuien hebben (in tegenstelling tot vorig jaar) een goede oogst gegeven, we hebben ze volop op voorraad en ik ben jullie (oude) orders al aan het uitvoeren. Voor de tropische liefhebbers onder jullie: de verse Tajerblad-knolletjes zijn ook weer binnen. Pot ze op en laat ze lekker groeien, nu nog even buiten, de hele winter binnen als kamerplant en in het voorjaar weer naar buiten. Erg enthousiast ben ik over onze nieuwe introductie (uniek in de Lage Landen) van de ultieme Italiaanse smaakervaring: Lampascioni. Facebookvolgers hebben het al gelezen vorige week, lees de tekst van deze link voor de beschrijving. Van deze bovenstaande soorten vind je ook een collectie terug in de rubriek "aanbiedingen" in deze Nieuwsbrief.

Eind september en begin oktober krijgen we weer onze oogsten knoflook, oerprei, (grijze) sjalotten en (hopelijk ook) olifantenknoflook binnen! Het recept: vóór de winter planten op een verhoogd plantenbed, goed bemesten met compost en afdekken met mulch. De soorten, waarvan ik nu al zeker weet dat ze komen, heb ik "open" gezet op de site en kan je dus al bestellen. Let op: er zitten ook rassen bij, die in januari pas komen, dat staat er duidelijk bij!


» De herfst wil maar niet vlotten

Dat hoor ik nou nooit iemand zeggen, iedereen is immers blij met een lange zomer. Toch… als het eenmaal zover is, geniet ik er van. Bij herfst horen bloembollen en paddenstoelen. Ons sortiment bloembollen, die in deze tijd geplant kan worden verdelen we in 2 groepen:

1) De herfstbloeiers, zoals herfsttijloos, saffraankrokus (jazeker de echte eetbare) e.a. herfstbloeiers moet je echt in september planten, we hebben ze nog volop, klik hier voor het hele sortiment.
2) De voorjaarsbloeiende bollen (Tulpen, Narcissen, Hyacinten, Krokussen en het vele "bijgoed") zijn al voor minstens 60% gearriveerd, door het koude voorjaar zijn enkele soorten wat later, maar half september moet alles er wel zijn. Het hele sortiment is al te bestellen, dat wordt dus al volop gedaan, kijk hier voor het hele hoofdstuk.

Paddenstoelen komen in de herfst weer op het menu. Het zelf telen van deze bijzondere schimmels is een leuk avontuur. Half september komt onze verse "broed" weer binnen, dan kan je ze weer bestellen. Opnieuw hebben we Stropharia (broertje van het Eekhoorntjesbrood) in een groot aantal ingekocht, zodat de aanbieding (€ 6,90!) kan worden geprolongeerd. Nieuw zijn de extra grote sets voor witte of beige champignons. Voor alle paddestoelen: kijk hier.


» Wat kan je nog zaaien?

Als deze prachtige septembermaand overgaat in een koelere herfst worden de kleuren in de tuin warmer, de spinnenwebben gaan glinsteren in de ochtendnevel, kortom oogsten en winterklaar maken. Is het dan echt afgelopen? Welnee, er kan nog genoeg gezaaid worden, sommige soorten kiemen al bij een paar graden boven nul! Een kasje of "platte bak" geeft nog meer mogelijkheden, maar in de vollegrond kan ook nog genoeg. Een overzicht vind je op mijn homepage, maar nu ook hier. De lijst is niet geheel compleet, ik ben bezig met een online zaaikalender van ons hele sortiment, maar dat is een grote meerjarenklus.

 

» Wormenbakken

Vorig jaar stond ik op het punt te starten met Wormenbakken: een leuke en natuurlijke manier om van je keukenafval mooie compost te maken. Compostwormen zijn gemakkelijk te houden, brengen je dichter bij de natuur en doen efficiënt hun nuttige werk. Door drukte kwam ik er niet aan toe. Na opvallend veel verzoeken van klanten werd ik steeds eraan herinnerd, dat een wormenbak er gewoon bij hoort in ons sortiment. Welaan… binnenkort krijgen we ze binnen, ik heb de keus gemaakt voor een stevige, goed bekend staande bak. Een voorproefje over het hoe en waarom vind je in de volgende links:

  1. Opzetten van een wormenbak
  2. Wormen en wormenbakken: een snelle introductie
  3. Wormen en wormenbakken: veelgestelde vragen
  4. Andere beesten in de wormenbak: kan het kwaad of niet?

» Aanbiedingen

Voorgaande verhalen en introducties hebben een vervolg in de aanbiedingen, die hierna volgen.

Deze aanbiedingen gelden zolang de voorraad strekt.

HERFST: BOLLETJE & KNOLLETJE

Van de hierboven beschreven bolletjes en knolletjes bieden we een mooie collectie:

20 bolletjes Utrechtse Uitjes t.w.v. € 11,60
10 knolletjes Tajerblad t.w.v. € 6,90
50 bolletjes Lampascioni t.w.v. € 8,90
20 bolletjes Egyptische- of Boomuitje t.w.v. € 2,90

Hele collectie (t.w.v. € 30,30) € 25,00

Bestel hier

 

PAKKET: “AARDBEIEN ZWART & WIT & KLIM”

Bestaat uit 3 bijzondere aardbeien, waar we extra trots op zijn:

10 planten Zwarte Aardbeien ‘Hansa’ of ‘Schwarzer Ananas’
10 planten Witte Ananasaardbeien ‘White Temptation’ etc.
10 planten Klimaardbeien ‘Mount Everest’

Deze 30 planten bieden we exclusief aan, je kan ze niet apart op de site bestellen: op=op. Collectieprijs € 39,00

Bestel hier

 

PAKKET: “MODERNE AARDBEIEN”

Mijn kweker had nog wat voorraad, dus ik kan nog enkele klanten blijmaken:

Bestaat uit 4x10 planten in 4 verschillende oogsttypen: vroeg, midden, laat en doordragend.

Deze 40 planten (onze keus) kosten normaal € 45,00. Collectieprijs € 29,00

Bestel hier

 

PAKKET: “HISTORISCHE AARDBEIEN”

Omdat we nog steeds planten binnenkrijgen kunnen we dit pakket weer aanbieden:

Het pakket bestaat uit 20 planten in minstens 5 verschillende rassen (onze keus), hier kunnen we (vanwege de kleinschaligheid) niet te veel mee stunten.

Normaal kosten ze € 35,00. Collectieprijs € 29,00

Bestel hier

 

BOLLEN HELPEN BIJEN EN VLINDERS

Ik voorzie dat dit een echte topper wordt van onze bollenverkoop: goed bedacht, deskundig uitgewerkt en leuk verpakt (cadeau!) Vroeg vliegende bijen en vlinders vinden nog geen enorme verscheidenheid aan bloemen in het voorjaar. Samen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en de Vlinderstichting zijn deze 2 bloembollenpakketten samengesteld om deze nuttige insecten van dienst te zijn. Neem een kijkje op mijn site.

Als warmmakertje voor het nog maar net gestarte bollenseizoen bied ik beide pakketten samen aan voor een iets scherpere prijs.

Collectie 2 pakketten € 17,50
Collectie 2×2 pakketten € 29,90

Bestel hier

 

 
www.vreeken.nl