Vreeken´s Zaden
 

Zaadspelonken…

Mijn vrienden weten het rond deze tijd: hij komt weer uit zijn zaadspelonken, de 5 maanden “werken als een dolle” zitten er weer bijna op! Hoog tijd om mijn (zeer gewaardeerde) klanten een Nieuwsbrief te sturen met wat nuttige- en uitverkoopberichten.

» De geschiedenis herhaalt zich

Een historicus, maar ook een meteoroloog zullen deze titel niet beamen, elke tijd is uniek en elk jaar heeft zijn eigen verloop. Toch getuigt mijn Nieuwsbrief van vorig jaar van een zelfde koude start van het seizoen met daaraan gekoppelde problemen en hoofdbrekens. Mijn kwekers zien (ondanks dat er soms onder glas wordt geteeld) de plantengroei stagneren, de beworteling van druivenstekken zet niet door, koudegevoelige planten smeken om de zon… kortom: tuinieren blijft een uitdaging! Maar laat ik bij het begin beginnen. Heerlijk: de grootste drukte is weer voorbij, er moeten natuurlijk nog wel honderden orders de deur uit, maar toch heeft bijna iedereen zijn zaden. Zoals elk jaar zijn er onverwachtse hardlopers en uitverkochte oogsten: lathyrussoorten hebben we nog nooit zoveel verkocht en roodbloeiende tuinbonen waren nergens meer te koop... om maar 2 voorbeelden te noemen. Uiteraard neem ik voor 2014 op dat gebied mijn maatregelen om vervolgens weer verrast te worden door jullie nieuwe onaangekondigde interesses!


» Telefoonstilte voorbij

Een afwisseling van begrip en onbegrip heeft ons bereikt toen we de vergaande maatregel moesten nemen om onze communicatie op een laag pitje te zetten. Het was een uiterste ingreep om te kunnen focussen en om de eerste besteller ook inderdaad als eerste te bedienen. Ik spiegelde me aan een handvol collega's die ik heb in de wereld met een vergelijkbare collectie als de onze: die zijn van januari tot mei nauwelijks bereikbaar! Inmiddels zijn we weer dinsdag tot donderdag van 9-12u bereikbaar en ik ben begonnen om mijn enorme mailachterstand weg te werken. Zoals elk jaar is het streven: geen mail onbeantwoord!


» Spannend winkelen

Elke dag werken we hard aan een boeiende, afwisselende winkel. Veel nieuwe producten, die ik dit voorjaar heb ingekocht zullen de komende weken op de site en op facebook verschijnen. Je hebt ons toch al gevonden op facebook? Zo niet: snel opzoeken en “liken”! Onze zadencollectie blijft jaarrond op peil, veel groenten kunnen nog gezaaid worden, alleen voor de vruchtgroenten wordt het wat laat. Tot half juni kunnen eenjarige bloemen gezaaid worden: laat gezaaid betekent tot diep in de herfst bloei. Nu breekt de tijd aan om twee- en meerjarige bloemen te zaaien.

 

Het is tot eind juni mogelijk om asperges te planten. We bewaren de planten in de koelcel waardoor er lang kan worden doorgepoot. Zie voor ons sortiment onze site of klik hier.

Een groepje gepassioneerde kwekers voorziet ons wekelijks van hun laatste bijzondere (en soms zeldzame) eetbare planten, specerijen, kruiden etc. Gewone en bijzondere groenteplanten voor hen die vergaten te zaaien: je vindt ze bij ons! Tientallen verschillende tomatenrassen en binnenkort ook zo'n zelfde collectie pepers druppelen nu binnen en dat resulteert in een scherpe aanbieding, die we verderop in deze Nieuwsbrief publiceren (aanbieding 4).


» Sluit je aan in de rij, het is elk jaar dringen…

…omdat onze opruimingsaanbiedingen kennelijk in een behoefte voorzien: een paar leuke “koopjes” zo aan de start van jullie en het einde van ons seizoen.
De essentie van de aanbiedingen is jaarlijks dezelfde: wij ruimen op en jij profiteert! We zullen ze nu over 2 Nieuwsbrieven verspreiden.


1) Pootaardappels

Onze piepers beginnen steeds meer de aandacht te trekken, kwekers en hobbyisten roemen onze inspanningen om het traditionele, Europese sortiment in stand te houden. Volgend jaar hopen we weer minstens 20 rassen aan deze collectie toe te voegen. Om dit te kunnen blijven doen moeten we wel van onze restvoorraad af: tot half juni kunnen de pootaardappelen nog de grond in, de oogst is uiteraard later dan een primeurjager zou willen, maar na 2-3 maanden groei is er een heerlijke oogst te delven!

Voor een aantrekkelijke aanbieding zie ons “Eindejaarspakket

 

2) Zomerbloeiende bollen en knollen

Wie in juni nog deze bollen, knollen of wortelstokken plant kan in de nazomer van de bloei genieten. We kunnen ze zelf terugplanten, maar we laten liever onze klanten profiteren van 50% einde seizoenskorting. Kies voor allerlei prijsklassen uit onze pakketten “Vol met Bollen

Heb je een extra grote plaats beschikbaar? Een speciale korting van 60% geef ik voor de grotere tuin: 1 pakket t.w.v. € 200,00 nu voor de speciale prijs van € 79,00 (maximaal 3 pakketten per klant!)

 

3) Eetbare bollen en knollen

Bekende en onbekende soorten: Ulluco, Oca, Mashua, Plantuitjes, Knoflook, Madeira Vine, Wilde Aardappel, Indianenaardappel… allemaal gemakkelijk te telen bol- en knolgroenten. Rond deze tijd worden ze door ons opgepot om de verkooptijd te verlengen. Voor die tijd geef ik een rondje voordeel weg: een mooi en gevarieerd pakket (ik stop er ook wat bijzondere aardappeltjes bij) ter waarde van € 30,00 bied ik aan voor € 15,00

Sla je slag!

 

4) Bijzondere Tomaten- en Peperplanten

De kweker, die het grootste deel van onze tomaten- en peperzaden levert, voorziet ons dit jaar van planten in tientallen variëteiten. Met liefde en biologisch geteeld, geen enkel ras is standaard, sommige hebben we zelfs niet als zaad beschikbaar! Elk pakket bevat zoveel mogelijk verschillende planten, een oogst vol ontdekkingen! We stellen verschillende pakketten samen, waar jullie alvast op in kunnen schrijven, levering in juni.

Klik hier voor de inhoud van de pakketten

 

» Tips van tuinvrienden

Het is een kleine moeite om jullie te overspoelen met boeiende contacten, die ik jaarlijks verzamel.
Op mijn facebookpagina zal ik wat regelmatiger allerlei leuke adressen doorgeven.

In deze Nieuwsbrief 3 tips:

  1. Allereerst een leuke tuinblog van een Engelse tuinliefhebber: www.mytinyplot.co.uk elke keer weer verrassend en goed verzorgd.
  2. Een “kei-goeie” moestuincursus wordt gegeven door Janneke Tops: www.gezondemoestuin.nl nodig haar eens uit in je tuinclub!
  3. Wie is toch die aardige man, die in de winter in onze winkel de gastheer is? Aangenaam: Paul Sanders.
    Hij beheert een tuin met sfeer in Frankrijk, dus als je een fijne vakantiebestemming zoekt… hier volgt zijn beschrijving: Voor iedereen die graag in de natuur wil vertoeven en het genot van de stilte wil ervaren, kan vakantie vieren in de eettuin van Paul. De tuin, gebaseerd op permacultuur ligt in de prachtige Perigord Vert in het zuid-westen van Frankrijk. Met de zaden van Vreeken‘s Zaden is een prachtige moestuin gecreëerd, met vergeten groenten en noviteiten. Door de gehele tuin kan je snoepen van de bessen en ander kleinfruit.
    De gite “Le Papillon Rouge”, geschikt voor 4 personen, is per week te huur van half april tot eind oktober.
    Voor inlichtingen: leroseau.sanders@gmail.com en kijk op: www.leroseau.nl

 
www.vreeken.nl