Vreeken´s Zaden
 

Tijd voor iets anders

Oktober en november is voor mij een periode van ontdekkingen, uitwisseling en plannen uitwerken of verwezenlijken. Verder bevat deze Nieuwsbrief aanbiedingen en primeurs, veel leesplezier en: reacties zijn welkom!

» Ontdekkingen

Ik maak nu tijd om soorten toe te voegen aan mijn collectie. Soms is dat het resultaat van jarenlange vermeerdering (bijvoorbeeld de Aspergette), soms struin ik allerlei kwekers af naar bijzondere zaken (Broccolimelde is er zo één) maar ze worden ook wel eens in mijn schoot geworpen (ik noem het blauwe tomaatje 'Indigo Rose' of de Tanzaniaanse Begonia). In alle gevallen beschrijf ik ze nauwkeurig maar luchtig en zoek er geschikte foto's bij. Vervolgens zet ik er af en toe 1 op mijn facebook. 1-2 weken later zijn de soorten in zakjes gevuld, voorzien van fotostickers en teeltbeschrijving en tenslotte ingedeeld in de winkel.

 

» Uitwisseling

Het hele jaar door wisselen we belevenissen uit met klanten. Jullie verwennen me soms met prachtige en uitgebreide teeltbelevenissen, die ik vaak in mijn beschrijvingen verwerk. Deze maanden komen ook veel zaden van hobbyisten bij ons binnen: zorgvuldig geteeld, soms handmatig gekruist en meestal zelfs na een kiemtest bij mij afgeleverd. Wat een feest en wat een enorme verscheidenheid aan soorten! Dit is ook de periode (oktober en november), dat ik lezingen geef door heel Nederland: een mooie uitwisseling van kennis. Heerlijk om over mijn vak te praten en allerlei vragen te kunnen beantwoorden. Tuinclubs, moestuinverenigingen, Groei-en-Bloei-verenigingen e.d. nodigen me uit. Voor 2013 zijn al 2 van de 7 weken bezet, ik kom graag naar jullie toe.

Kijk maar eens op mijn homepage (onderaan).

 

» Plannen uitwerken of verwezenlijken.

Als bedrijf zijn we in deze periode bezig met kleine of grote plannen. Opknap- en verfklussen, betere indeling van de winkel, de nieuwe website... werkzaamheden die nooit klaar lijken te komen. Hoewel: de nieuwe site is nu echt bijna klaar, de volgende Nieuwsbrief zal daar over gaan. In de winkel gaan we langzamerhand de wanden ontdoen van de Poolse rietmatten, die het ruim 40 jaar hebben volgehouden. De meest brokkelige muren komen tevoorschijn, genoeg werk voor onze huisstucadoor, we zijn achter de kassa begonnen.


» Vind ik leuk

Voor fervente facebookgebruikers noemde ik het al: je kan ons nu volgen, ik probeer regelmatig nieuwe aanwinsten en andere berichten te plaatsen. Ga snel naar facebook.com/vreekenszaden en "like" onze pagina. Ik ben bewust (in het geniep) vanaf 19 september begonnen met het invoeren van allerlei noviteiten en met de opbouw van de historische tijdlijn van Vreeken's Zaden, met prachtige oude foto's die ik voor het eerst heb gescand en gepubliceerd!


» Bloembollen

Nog 1 maand volop keus!

Tot vorige week hebben we de voorraad flink aangevuld, het is een vruchtbaar bollenseizoen! Nu gaan er wel elke dag een paar soorten op, maar ik heb nog een goed sortiment hangen. Een paar toppers heb ik hier op de foto gezet om jullie nog even te inspireren.

 

» Het Uitjes Trio

Naast de prachtige sieruitjes is het nu ook de tijd voor veel eetbare telgen van de uienfamilie om te worden geplant. Ons sortiment Knoflook is ondanks schaarste behoorlijk groot geweest, maar inmiddels zo goed als uitverkocht. Een heel smakelijk ras: de 'Rose de Lautrec' is nog volop te koop en nog goed te planten. In januari krijgen we nog 3 rassen binnen. Om de hele winter (tot in het voorjaar) te kunnen doorverkopen hebben we 3 uitjes opgepot, zodat ze alvast kunnen groeien en wortelen in de potjes. Van dit "Uitjes Trio" maak ik een leuke set met een (zij het bescheiden) korting:

  1. 1 plant Daslook á € 2,90
  2. 2 planten Utrechts Uitje á € 2,90
  3. 3 planten Oerprei / Olifantenknoflook á € 2,90

Totaal 6 planten* á € 2,90 = € 17,40. De setprijs is € 13,90
*) Wijziging in de verhouding en soorten voorbehouden


» PlantenPakket

De tuinopruiming van de vorige Nieuwsbrief liep als een trein: bedankt voor jullie reacties en ik hoop, dat we voor aangename verrassingen hebben gezorgd. Inmiddels hebben nog wat leveringen van kwekers plaatsgevonden en zijn er bollen opgepot. Onze fruitstruiken en tropische (specerij)planten houden we de winter over, maar de rest willen we uitdunnen of uitverkopen. Voor deze finale actie bieden we een leuke mix van eetbare- en sierplanten, zowel winterhard als vorstgevoelig. We maken een keus uit o.a. de volgende soorten:

  1. Aardbeien. Onze nieuwe kweker heeft een deel van de zeldzame rasjes weer op de rit gezet. Een eerst levering heeft al weer veel mensen blij gemaakt, we hebben nog wat over…
  2. Yakonplanten of Appelwortel. De enige plant, die heerlijk zoete knollen levert. We zijn al aan het smullen van de oogst van dit jaar.
  3. Citroenverbena. De lekkerste thee maak je van deze plant, die ook wel Verveine genoemd wordt. Probeer ze door te telen, ze geven op een lichte vensterbank de hele winter oogst.
  4. Saffraankrokus. We hadden een kleine partij over van de echte saffraankrokus. Deze moesten uiteraard opgepot worden en zijn nu aan de groei. De stampers zorgen voor de mooie gele kleur en het speciale aroma aan gerechten.
  5. Irissen. Eén van onze klanten is iris-liefhebber. De meest bijzondere soorten komen zodoende in ons bezit. We hebben nog een partijtje en doen die erbij in dit pakket.
  6. Rabarber. Mooie grote planten in toprassen, die we nog over hebben van een aantal bestellingen.

Totaal leveren we ter waarde € 50,00 planten voor een pakketprijs van € 25,00. Klik hier voor info en om te bestellen.


» Aardappels

Dit jaar krijgen we minstens 30 aardappelrassen erbij (de teller staat dan op ongeveer 120 rassen totaal): mooie, oude rassen maar ook nieuwe smaakmakers of extra resistente rassen. Dat past nooit allemaal tegelijk in onze koelcel, dus we gaan alvast onze eerste zending verkopen. Let op: een deel van deze soorten zijn schaars en dus niet meer later in het seizoen te koop! Momenteel zijn er 32 rassen gereed voor de verkoop, klik hier voor het nu beschikbare sortiment.

We maken 2 pakketten om de keus te vergemakkelijken:

Pakket 1 "Laatste Aanwinsten"

Een greep uit onze laatste 10 schaarse aanwinsten (onze keus)
We leveren 3 verpakkingen van ½ kg voor € 6,90

Pakket 2 "Vroege Aankoop"

Een greep uit de rest van onze net binnengekomen soorten (onze keus)
We leveren 8-12 verpakkingen ter waarde van minimaal € 30,00 voor de pakketprijs van € 25,00

Bewaar de aardappels op een zeer koele plaats (4°C) of als het niet anders kan: iets warmer, maar
dan licht, uitgespreid en af en toe besproeien.

 

» Cadeau: tomatenplanter

Onze Engelse leverancier is (helaas) gestopt met de leuke Tomatenplanter. Tomaten groeien erg goed in een omgekeerde stand (zie de beschrijving). Het is een leuk cadeau voor de komende feestdagen. Ik ruim ze nu maar op… Wie weet komen we weer een nieuwe leverancier tegen…

Aanbieding: 1 Tomatenplanter + 1 zakje tomatenzaad á € 18,90


» Tuinklusjes...

De Nieuwsbrief is toch weer wat lang geworden... Het persoonlijke deel schrijf ik volgende keer wel, maar enkele tips wil ik tot slot nog wel geven. In de winter kan je nog zaaien, het succes hangt een beetje van de "wintergestrengheid" af, maar als hobbyist is het geen grote strop als er iets mislukt. Klik hier om te zien wat je nog zaaien kan. In een kasje is het van belang, dat je nu aan isolatie denkt: glas repareren, extra noppenfolie aanbrengen etc. We verkopen betrouwbare kacheltjes (op lampenolie) die de ergste vorst opvangen.

Voor gewassen in de vollegrond, die kunnen lijden van de vorst is het wijs om nu alvast tonkinstokken rondom te steken, nu zit de vorst nog niet in de grond. Die stokken kunnen als steun dienen voor bijvoorbeeld acryldoek of stro, dat net voor de vorst kan worden aangebracht. Acryldoek ademt, maar isoleert toch.

Veel zomerbloeiende struiken en fruit kan nu worden gesnoeid. Druiven snoei je nu ook het beste. Bewaar de snoeitakken weer om hogere eenjarige bloemen te ondersteunen, dat staat wel zo natuurlijk…

Tot binnenkort!
Ton Vreeken

 
www.vreeken.nl