Vreeken´s Zaden
 

September geeft melancholie

Heerlijk, die koudere nachten. Gezellig, al die spinnen in de tuin. Prachtig, die wolkenhemel en ondergaande zon, elke dag weer. We zwaaien de zomer(vakantie) uit, genieten van mooie herfstdagen en zorgen dat 2013 een hoopvol boek wordt…

» Onze tuin moet leeg

Ik kom to-the-point voordat mijmeringen de overhand krijgen. Allereerst lanceren we net als vorig jaar de totale tuinuitverkoop.
De "eetbare planten" verheugden zich ook dit jaar in enorm veel belangstelling. Door de late kou was het een hele crime voor mijn kwekers om op tijd te leveren en vervolgens de vraag bij te houden. Enfin, nu de winter nadert gaan we vooral tropische soorten inkopen, zoals Aloë, Koffie, Vanilleorchidee, Pandan, Djeroek Poeroet e.v.a. Om de zomercollectie (winterharde en subtropische soorten) wat "af te romen" heb ik het verrassingspakket uit 2011 geprolongeerd. Leuk om cadeau te geven of om je collectie uit te breiden. Het moet een beetje de moeite zijn (voor jou, voor mij en voor de porto). Ik stel gemengde pakketten samen t.w.v. € 50,00 en bied deze aan voor € 25,00. Prima aanbod nietwaar? Er zitten planten in zoals: Aardbeien, Yakon, Hop, Mierikswortel, Zeekool, Zoethout, Bospinda, Vietnamese Watervenkel, Bronzen Venkel, Chinese Bieslook enz.

Klik hier voor info en om te bestellen

In 2011 heb ik onze leverende kwekers deels van hun voorraden af kunnen helpen, zoveel bestelden jullie! Welnu, dat gun ik ook dit jaar deze kwekers van harte: ze lopen (net als ik) warm voor bijzondere smaken en zeldzame kruiden in kleinschalige- en liefdevolle teelt.

 

» Vooruitplannen

Onze bloembollen komen in deze periode binnen. Je moet je er even toe zetten: vooruitplannen voor een bloeiend voorjaar.

Ze worden het liefst in septembernovember geplant. Ik pik er even wat bijzondere soorten uit:

Dit jaar lukte het gelukkig om een partijtje van de meest grootbloemige tulpen ter wereld in te kopen. Ze staan op stevige stengels en worden mega groot vanwege de enorme bol-omvang.

Klik hier voor info en om te bestellen

Elk jaar zoeken we naar nieuw of bijzonder aanbod. Nieuwe- of herintroducties voor dit jaar vind je onder
deze knop

Of klik hier voor het hele sortiment

 

» Herfstbloeiers

Onbekend en verrassend is het kleine sortiment herfstbloeiende bollen en knollen.

Elk jaar is het weer een verrassing als je ze in de tuin tot bloei ziet komen! Voor keukengebruik is de dure smaak- en kleurmaker Saffraankrokus heel interessant. We hebben dit jaar hele dikke (dus succesvolle) knollen kunnen kopen!

Kijk hier voor het hele sortiment

 

» Start van het nieuwe seizoen (2012-13)

In september begint ons nieuwe zadenseizoen. Een deel van ons team is weer zaden aan het verpakken.

Ik koop overal oogsten op en onze contracttelers beginnen (na het dorsen en drogen) de eerste partijtjes te leveren. Dit is ook de tijd van tientallen nieuwe introducties. Houd de site in de gaten, elke week voeg ik wel soorten toe. Je vindt een overzicht onder het hoofdstuk "Nieuw".

Dit najaar zal ons sortiment biologisch gecertificeerde zaden enorm toenemen; steeds completer wordt die zadengroep. Eind december stop ik meestal (noodgedwongen door tijdgebrek) met het toevoegen van veel soorten.

 

» Kan je nog iets zaaien?

In september en oktober is er zelfs op zaaigebied nog wat te beleven. Ik zet even wat ideeën op een rijtje:

  1. In de vollegrond is het nu tijd om koukiemers te zaaien. Dit zijn zaden, die een korte of langere koudeperiode nodig hebben om te ontkiemen. Ze kunnen in bakken of zaaibedjes buiten overwinteren en kiemen in het voorjaar. Een bekende groente is bijvoorbeeld de knolkervel, Roomse kervel is een bekend kruid, verder zijn er vele meerjarige planten, die voor de winter gezaaid worden. Een aardige site hierover is (Engelstalig): www.alchemy-works.com
  2. Onder bescherming (glas of folie) kan nog veel gezaaid worden. Wat te denken van veldsla, spinazie, pittige koolsalade (Saladini), snij- of pluksla, rucola, barbarakruid, winterpostelein, kervel, koriander, dille en nog meer snelgroeiende bladgewassen.
    Vaak lukt de overwintering van sluit- en bloemkool (weeuwenteelt) ook prima. Veel sterke eenjarigen (in het Engels heet deze groep kernachtig "hardy annuals") kunnen nu onder glas gezaaid worden en overwinteren als jong plantje. Een vrij complete opsomming van deze gemakkelijke planten vind je op deze site: faq.gardenweb.com
  3. Als groenbemesting kunnen nog de volgende soorten gezaaid worden: wintertarwe, wintergerst, tarwerogge, bladrammenas, winterkoolzaad, kervel en mosterd. Deze soorten zijn grotendeels wintergroen en houden de voedingsstoffen beter vast in de winter. De laatste 4 soorten kunnen ook af en toe geoogst worden (blad plukken). Ze smaken fris, kruidig en pittig!

» Kritisch op voedsel

In Canada (en eerder al in de VS) viel me de toenemende bewustwording en populariteit van beter voedsel op.
Maar ook Europa, sterker nog: ook Nederland staat zeker niet stil. Niet alleen wijze ouderen (zoals ik -zei de gek-) maar in toenemende mate ook jongeren zetten zich in voor gezond, eerlijk en duurzaam voedsel. Actief en samenbindend is het initiatief van NCDO: FOODGUERILLA.Het klinkt wat agressief, maar het is figuurlijk bedoeld... kijk op www.foodguerrilla.nl


» Eetbare knollen en bollen

Op onze homepage kan je lezen, dat de knoflook, herfstplantuien en herfstsjalotten bijna binnen zijn. Knoflook en sjalotten komen nog deze maand, de plantuien zijn inmiddels net binnen. Minder bekend en daarom bijzonder interessant zijn de volgende 2 soorten:

1. Pittig en aromatisch: de echte Sint Jansuitjes

Al eeuwen lang een specialiteit van (Oost)-Utrechtse kwekers. Prins Bernhard was er gek op! Misschien wel omdat ze in Duitsland ook onder hobbyisten bekend zijn! In het begin van de zomer (24 juni, Sint Jansdag) worden de jonge uitjes als voorjaarsprimeur geoogst. Enkele planten laten zitten of tot in de herfst terugpoten. Zowel de holle stengeltjes als de uitjes hebben een typische, pittige naar knoflook nijgende smaak. Heerlijk rauw in de salade.

Klik hier voor info en om te bestellen

 

2. De verrassing van de laatste jaren: Chinese Yam

Het lukt niet altijd om voldoende knolletjes in te kopen van dit fraaie, tropische plantje, dat wonderwel ook de kou trotseert. We hebben een flinke partij ingekocht, de enthousiaste verhalen, die ik al van jullie vernam uit eerdere aankopen wijzen op een succesvolle teelt! Voor alle informatie en het bestellen van dit merkwaardige knolgewasje (lucht- en grondknolletjes)

Klik hier voor info en om te bestellen

 

 
www.vreeken.nl