Vreeken´s Zaden
 

Belofte maakt schuld…

…hoewel schuld de minst creatieve drijfveer is. Ik laat me liever motiveren door schrijfdrang. Heerlijk om weer een wat langere Nieuwsbrief te gaan maken:
ga er even goed voor zitten!

» De Tuin-Uitverkoop is begonnen

Vorige week kondigde ik de jaarlijkse uitverkoop aan, de echte aftrap vindt in deze Nieuwsbrief plaats. Verschillende van mijn trouwe, kleinschalige kwekers doen mee en we zijn in staat om vele pakketten voor jullie klaar te maken. Kom maar op dus!
Een greep uit het sortiment, dat we gaan opruimen: Zeebiet, Kardoen, Maarts Viooltje, Bergamotmint, Crosne, Indianenaardappel, Zeekool, Chinese Bieslook, Roomse Kervel, Maggikruid, Eeuwig Moes, Citroenverbena, Ananassalie, Pepino, en nog minstens 30 andere soorten.
Het pakket dat ik aanbied bestaat uit 2 categorieën: winterharde- en subtropische planten. De laatste groep moet uiteraard vorstvrij overwinteren. De 3e groep, onze tropische planten, waaronder veel interessante specerijen, blijven in de winter zoveel mogelijk op voorraad. Daar maak ik tegen de kerst een leuke aanbieding van, weer een belofte!

 

Even ter zake:
We stellen gemengde pakketten samen uit ons grote sortiment t.w.v. € 50,00 en bieden deze aan voor € 25,00.

Klik hier om te bestellen.
Let op, wie 3 pakketten bestelt krijgt de order PORTOVRIJ thuis!


» Herfstklussen in de tuin

Nu de kou toch definitief gaat komen, is het de kunst om droge momenten te benutten. Even je jas aan om heerlijk te wroeten, te planten, te snoeien… alles wat je nu doet is gericht op het nieuwe jaar.
Regelmatige bezoekers van onze site weten, dat je nu knoflook (klik hier voor het beschikbare sortiment) en andere uitjes (klik hier) kan planten. Ui-achtigen die vorstbestendig zijn hebben een hekel aan te veel nattigheid. Omdat onze winter de natste periode van het jaar is, moet de grond snel kunnen opdrogen. De oplossing is simpel en zeer doeltreffend (ik schreef er al eerder over): plant ze op verhoogde plantenbedden of op "ruggen". Zo is er altijd afwatering en eerdere opwarming. In de droogste tijd ('s zomers) deze bedden eventueel bedekken met mulch, zoals gewied (niet te rijp) onkruid, gras e.d.

 

Bollen, knollen en wortelstokken die vorstbestendig zijn, mogen nu de grond in. (Haal meteen de dahlia's er maar uit.) De hele maand november is nog vroeg genoeg om ze te planten; tulpen kunnen zelfs de hele maand december nog de grond in, mits ze koel opgeslagen zijn (en dat doen we!) Voor het hele sortiment klik hier.
De ene tuinier houdt van "netjes de winter in" en de ander laat "de boel de boel". Het voordeel van de iets rommelige tuin is, dat deze veel schuilplaatsen kan bieden aan padden, egels, vogels e.d. Een uitgebloeide, meerjarige plant kan je terugknippen, maar heeft vaak een prachtig silhouet, dat met sneeuw bedekt, borg staat voor een sprookjesachtig tafereel. Uiteraard past bij een strakke tuin wat meer netheid, alle begrip daarvoor. Toch ben ik blij dat de trend van luxe verharde tuinen iets terrein aan het verliezen is ten voordele van de eetbare tuin.


» Boeiend beroep

"Wat bof jij toch, dat je zo'n boeiend beroep hebt" wordt vaak tegen me gezegd.

Meestal door mensen die er (evenals ik) achter komen dat de plantenwereld ongekend veelzijdig is. Zowel eetbare- als sierplanten: bijna elke dag leer ik bij. En inderdaad: ik ben een gelukkig mens, niet alleen door mijn werk overigens. Deze periode kom ik aan het toevoegen van tientallen nieuwe ontdekkingen toe: vanaf januari 2013 staat de teller al op 265. Bij elke plant raadpleeg ik veel bronnen om de eetbaarheid, smaakbeleving, kleur of eigenaardige aspecten te verkennen.
Bij elk zaadsoort is het weer de uitdaging om helder te omschrijven en geschikte foto's te zoeken. Uiteraard probeer ik zelf soorten uit, of ik deel ze uit aan o.a. De Historische Groentehof te Beesel.

 

Een deel van onze soorten worden vermeerderd op Tholen, Sint Annaland, maar ook bij veel kleine en zeer gedreven kwekers of tuinliefhebbers. Misschien oogst jij ook wel jaarlijks een paar bijzondere soorten (groenten of bloemen) die je bij ons nog niet aantrof of waar je gewoon veel van hebt. Meld het me! Momenteel komen er bijna dagelijks doosjes binnen met schatten uit allerlei tuinen: kakelvers zaad, dat ik meestal ruil met spullen uit ons sortiment. Het duizelt me soms van het enorme netwerk aan kwekers, dat ik jaarlijks moet/mag benaderen. Het zijn er al bijna 300!
Als je me dus begroet in de winkel, vergeef me als ik eerst wat vragend c.q. wazig kijk… na het noemen van de planten die je kweekt vallen de muntjes meestal weer op zijn plaats bij me.


» Pompoenen: hoe zat het ook al weer?

Nu we gelukkig (naast sier) de eetbaarheid van pompoenen steeds meer ontdekken, heeft deze vruchtgroente een blijvende plaats in ons sortiment veroverd. Er bereiken me jaarlijks veel vragen over deze rijke voedselbron, ik zet er een paar op een rijtje:

WELKE POMPOENEN ZIJN EETBAAR?

We hebben in onze taal afgesproken, dat de term "pompoenen" staat voor de eetbare telgen van het Cucurbita-geslacht. Ze zijn dus allemaal eetbaar, naast hun broertjes: courgettes en patissons. Blijft natuurlijk altijd de vervolgvraag: "welke zijn het lekkerst?". We verzamelen uit alle werelddelen de beste rassen, die in de omgeving waar ze vandaan komen populair zijn of waren. Over smaak valt niet te twisten, je zou kunnen zeggen, dat pompoenen die vanwege hun grootte of gewicht worden geteeld niet uitmunten in smaak. Ook de zgn. Halloweenpompoenen zijn vrij neutraal van smaak, wel eetbaar, maar pas op smaak met veel toevoegingen.
Op onze site vind je zoveel mogelijk de smaakeigenschappen per ras beschreven.

 

HOE LANG ZIJN POMPOENEN TE BEWAREN EN HOE DOE IK DAT HET BESTE?

De bewaarbaarheid van pompoenen hangt af van het ras, maar ook van de oogstkwaliteit (beïnvloed door de teeltomstandigheden) en de individuele vrucht.
Leg ze in een matig verwarmd en droog vertrek op een glad oppervlak. Check regelmatig het raakoppervlakte, want daar rotten ze het eerst. Rotting wordt altijd voorafgegaan door een muffe geur, dus als je af en toe "snuffelt" ben je een inzakkende pompoen voor. Op deze manier houden wij vruchten vaak maanden goed. Sterker nog: ik heb deze maand de laatste vruchten van oogst 2012 opgegeten. Een klein wondertje, dat een vrucht zo lang zonder koeling of kunstmatige conservering goed blijft! Een gunstige uitzondering op dit verhaal is de Cucurbita ficifolia die kan zelfs wel 3 jaar goed blijven: ongelofelijk!

KAN IK ZELF DE ZADEN WEER GEBRUIKEN OM UIT TE ZAAIEN?

Rijpe pompoenen (dus niet courgettes, die immers onrijp geoogst worden) bevatten zaden. Logisch dat mensen zich afvragen of deze bruikbaar zijn om weer uit te zaaien. Het zaad in de vrucht kan de eigenschappen hebben gekregen van andere rassen in de omgeving, bijen houden geen rekening met raszuiverheid…

Het is je misschien al eens opgevallen dat de wetenschappelijke naam van pompoenen niet altijd dezelfde is: de geslachtsnaam is altijd "Cucurbita", maar de soortnaam varieert: ficifolia, maxima, mixta, moschata en pepo. Voordat ik je overlaad met allerlei details van kruisbestuiving e.d. houd ik het maar simpel: alleen de rassen van Cucurbita pepo kan je beter niet opnieuw zaaien om een eetbare pompoen te krijgen. Dit is namelijk het enige soort waarbinnen ook sierkalebassen voorkomen. Een spontane kruising resulteert in een niet-eetbare kalebas. De andere soorten (ficifolia, maxima, mixta en moschata) kan je altijd vertrouwen, want al zijn ze niet meer raszuiver, ze kunnen in elk geval altijd gegeten worden. Soortoverstijgende kruisingen vinden zeer zelden plaats, dus je hoeft niet bang te zijn voor een muilezel... Ik hoop dat het duidelijk is, uiteraard is het altijd beter om nieuw zaad bij Vreeken te kopen! De diverse soorten (de 2e wetenschappelijke naam dus) zijn onderling gemakkelijk te herkennen aan de steelaanhechting en de zaden.

Onder deze klik vind je mijn pompoenlezing met duidelijke foto's.


» Duiken in het archief

Bezoekers van onze facebookpagina kunnen op de tijdlijn leuke foto's zien van onze historie. Binnenkort zal ik weer enkele plaatjes toevoegen. Er is namelijk zich een wonder aan het voltrekken: na 30 jaar kom ik toe aan het ordenen en opruimen van mijn enorme archief. Liever gezegd: ik maak er tijd voor vrij, hiertoe mede gestimuleerd door de opruimwoede van mijn vrouw Marry. In het weekend (als er niet te veel op stapel staat aan bezoekjes of feestjes) is dit best een leuke bezigheid.

 

Ik geniet van al die oude financiële balansen, hypotheken, verzekeringspapieren etc. Alleen die geur al van dat oude papier…

Om jullie iets te laten meegenieten scan ik de aankoopnota van het pand, waar we nu nog (sinds 1926) in zitten.

Klik hier voor een vergroting

N.B. het toenmalige huisnummer 394 is nu 446-448.

Veel klanten hebben me bezworen (toen dat eens ter sprake kwam) om nooit te verhuizen uit onze gezellige locatie. Hoe onpraktisch het ook is, jullie hebben gelijk: ik ben gehecht en velen met mij. De nadelen van een oud pand heb ik dit najaar ervaren: CV en waterleiding gingen beiden lekken en een grote (al eerder besproken) opknapbeurt moest nu rap uitgevoerd worden. Zo heb ik dus de afgelopen weken onze zeer vakkundige loodgieter over de vloer gehad. We zijn momenteel alle luiken, die gezaagd en muren die opengebroken moesten worden aan het repareren… Onvoorziene klussen, die het leven van een ondernemer zo afwisselend maken! De andere geplande verbouwingen schuif ik even door naar 2014, je kan maar 1x je geld uitgeven nietwaar?


 
facebook